Vel­færds­tek­no­lo­gi - Vir­tu­el træ­ning

Anbefal denne side:

Motiview kan ved hjælp af levende billeder og lyd stimulere til træning og motion. Skærmen giver adgang til et filmbibliotek, herunder eksempelvis ture på ”Golden Gate” i San Fransisco.
Filmbiblioteket er udvidet med film optaget i Vejle og omegn. Lokalitet har stor betydning for den enkeltes motivation og værdien af det genkendelige er stor - kendte omgivelser som vækker minder.

Eksempelvis cyklede en beboer på motionscyklen ud ad ’Bindeballestien’, og da hun for tid tilbage har boet i området, kunne hun berette om hvem boede hvor og hvad der ellers prægede området i det tidsrum hun boede i området.

En anden beboer fortalte lystigt: ”Jeg har lige været en tur i Bredballe og tilbage igen.”

Oplevelserne giver motion, minder og er samtidig et rigtig godt samtaleemne.
På den måde bliver træningen til en oplevelse, som motiverer til mere træning. Motiview kan således også være med til at genopfriske minder og træne hjerne hos borgere med demens samtidig med, at de bliver motiveret til motion.

Motiview flyttes nu på skift op på de enkelte etager på Sofiegården - der er stor engagement blandt beboerne. Der kommer ofte beboere fra andre etager for at se med, når en beboer cykler, men også med ønsket om selv at motionere (mere).

Filmbiblioteket og ikke mindst de lokale film inspirerer og har stor værdi for motion, minder og samtaler.

En ældre kvinde, som har meget svært ved at gå og generelt har lav fysisk udholdenhed, cyklede en dag en hel videos længde - 40 minutter og uden væsentlige pauser. Efterfølgende var hun meget glad og snakkede hele vejen tilbage til fællesstuen, hvor hun fortsatte med at snakke lystigt om oplevelsen til de andre.

Videoklip - klik på billedet for at se video

Gangbesværet ældre kvinde cyklede pludselig i 40 minutter
Virtuel træning skal gøre motion til en leg i ældreplejen. Vejle Kommune tester i øjeblikket et motivationsværktøj på deres plejecentre.

Artikel i Danske Kommuner 

Hygge
Hyggesnak imens der motioneres