El­la Han­sen 100 år

.
.

I Vejle Amts Folkeblad blev nedenstående artikel skrevet af journalist Mie Sparre publiceret. 

 

Ella Hansen 100 år den 29. september 2019 


Ella har været kendt af alle i Vestbyen - nu fylder hun 100 år Ella Hansen bor i dag på Sofiegården i Vestbyen. Her føler hun sig hjemme, og hun har bevaret sit gode humør selvom helbredet skranter. 

Da Ella som ung mødte Tage Hansen blev hendes skæbne beseglet. For det første faldt de for hinanden, og for det andet betød ægteskabet, at Ella blev giftet ind i en af Vejles bagerfamilier. Det viste sig, at Ella, der havde været syerske, fandt sin helt rigtige metier bag bagerdisken.
- Min mor kunne sælge sand i Sahara. Hun var virkelig i sit es, når hun kunne tale med kunderne. Desværre ser og hører min mor dårligt i dag, og det kniber også med hukommelsen. Men hun er heldigvis glad og optimistisk og meget glad for at bo på Sofiegården i vestbyen, der altid har været hendes domæne, fortæller sønnen Lars Hansen.
Hårdt arbejde og masser af snak
Ella er som person lige så udadvendt og social, som hendes mand Tage var stille og tilbagetrukket. Det passede derfor perfekt, at Tage tog sig af bageriet i baglokalerne, mens Ella stod bag disken i Vesterbrogade.
Butikken lå i en ejendom lige overfor Buchsvej, og da Ella og Tage overtog bageri og forretning, lå der masser af butikker og også andre bagerier i vestbyen. Det betød, at der skulle kæmpes om kunderne, og både Ella og Tage lagde mange timer på jobbet. Sønnen Lars og hans lillesøster Anne Marie husker i dag, hvordan de som børn tilbragte mange timer med kammerater, mens forældrene havde travlt med arbejdsdage på op til 14 timer.
Kendt ansigt i gågaden
Ella Hansen var driftig og kastede sig gerne ud i nye projekter. Derfor flyttede hun og Tage flere gange, blandt andet til Kollemorten, hvor parret byggede nyt hus og åbnede en bagerbutik. Efter omkring fem år vendte Ella dog tilbage til butikken i Vesterbrogade og den daglige snak med kunderne.
Ella havde den sorg at miste Tage, der døde som 72-årig i 1992, men hun har aldrig mistet sin optimisme og lysten til at være social. Selv efter at Ella for længst var gået på pension, nød hun en daglig gåtur rundt i vestbyen og på gågaden. Her faldt hun i snak med alle, hun kendte.


Ella skal fejres
Selvom det nu kniber med helbredet nyder Ella at få besøg. Blandt de jævnlige gæster er hendes ældste barnebarn Lisette, som Ella Hansen altid har haft et tæt forhold til. Foruden Lisette har Ella Hansen tre andre børnebørn og 10 oldebørn.
Fødselsdagen fejres på Sofiegården med fest for de nærmeste. Ella glæder sig desuden til at få besøg af borgmesteren, selvom hun får en smule besvær med at høre hans fødselsdagshilsen.

 

Personalet og naboer på Sofiegården ønsker Ella stort tillykke. 

Ella er en fighter, som kæmpede sig fra et midlertidigt brug af kørestol til at være velfående med rollator i en alder af 99 år - er viljestærk, nysgerrig og er meget glad for at være såvel fysisk som socialt aktiv. 

Hver dag spreder Ella glæde og taknemmelighed.